perjantai 14. lokakuuta 2011

Saga eläinlääkärissä

Toissapäivänä Sagalla oli leikkauksen jälkeinen kontrolliultra eli leikkauksesta on kulunut neljä kuukautta. Käytiin Espoon eläinsairaalassa, jossa eläinlääkäri oli vaihtunut Laila Castreniksi. Sagalta otettiin verikokeita ja sitten ultrattiin. Leikkaus on onnistunut eli holkki on sulkenut shunttisuonen oikein, maksa on sopeutunut hyvin lisääntyneeseen paineeseen ja pääsuonet ovat oikeankokoiset. Munuaiset olivat edelleen isot, mutta suhteessa koiran kokoon pienemmät kuin ennen leikkausta. Veriarvoissa sappihappoarvot ovat korkeat (norm. alle 30, Sagalla yli 170) ja ammoniakki niin ikään (norm. 90, Sagalla 160).

Tämä siis tarkoittaa sitä, että leikkauksesta saatu hyöty on Sagalle hidastava eli todennäköisesti maksasta löytyy joitain mikroskooppisen pieniä suonia, jotka nähtäisiin CT-kuvauksella, mutta silti vaikka ne löydettäisi, niille ei voida tehdä mitään. Hidastava vaikutus tarkoittaa siis sitä, että Sagan maksa kestää nyt kauemmin elämää, eikä mene niin nopeasti kirroosiin kuin ilman leikkausta. Saga on lopun elämäänsä vakavasti maksavikainen, joka on huomioitava kaikessa. Ruoan täytyy olla proteiiniköyhää (sillä proteiinista muodostuu maksavikaisen elimistössä ammoniakkia), vettä täytyy olla niin paljon saatavilla kuin tuo vain juo, ettei tule nestehukkaa ja lääkityksissä on huomioitava yliannostuksen mahdollisuus.

Käytännössä siis Saga jatkaa elämäänsä niin kuin tähänkin asti. Sapuskana on eläinlääkäriltä ostettava dieettinappula ja päivittäinen annos laktuloosia. Tämän lisäksi saimme luvan antaa epäsäännöllisesti pieniä määriä raejuustoa, Sagan onnenpäivät! Matolääkityksen saa antaa korkeintaan kerran vuodessa ja tulehduskipulääkkeitä ei lainkaan. Muu lääkehoito onkin sitten eläinlääkäreiden ammattitaitoa, josta minun ei tarvitse olla tietoinen. Kontrollikäynnit puolen vuoden välein (kahdesti vuodessa verikokeet, kerran vuodessa ultra) tästä eteenpäin Sagan loppuelämän ajan.

En ole osannut päättää, olivatko nämä nyt sitten hyviä vai huonoja uutisia, mutta näillä mennään.

2 kommenttia:

  1. :( Voi pikku Sagaa. Tärkeintä kai on, että elämänilo pysyy ja kivut ovat poissa. Ei tuo ihan helpolta kuulosta. Onko Sagalla vakuutusta?

    VastaaPoista
  2. Arki on erilaista kuin olin kuvitellut, kun toista koiraa otin, eikä kukaan tiedä, miten kauan Sagalla on aikaa (voi olla vuosi, voi olla kymmenen). Koiralle fyysisesti rankkaa, itselle henkisesti. Mutta kuten sanottu, virtaa ja intoa löytyy, vaikkei ihan normaali koiranpentu olisikaan :)

    Sagalla on vakuutus (joka tosin taidetaan lopettaa). Vakuutus ei korvaa synnynnäisiä/perinnöllisiä vikoja.

    VastaaPoista