torstai 26. toukokuuta 2011

Tulosten odottelua

Maanantaina odotus palkitaan, lupasivat soittaa minulle Sagan sappihappotestin tuloksista, jotta voisimme kunnolla pohtia jatkotoimenpiteitä. Tänään otettin siis itse testi ja samalla verikoe, jossa maksa-arvot koholla ja munuaisarvot matalalla. Tämä viittaa siis edelleen siihen, että maksassa on vikaa tai siis tässä tapauksessa maksashunttiin.

Jos/kun sappihappotestikin kertoo maksashuntinsta, on olemassa vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on ruokavalion täydellinen muutos. Tämä ei valitettavasti Sagan tapauksessa yksinään tule auttamaan tilannetta juurikaan, sillä neiti on niin mahdottoman nuori. Sitten onkin toisena vaihtoehtona kuvaus (pk-seudulla), jossa maksa palastellaan kuvaruudulle ja katsotaan, missä se shunttiverisuoni kulkee. Jos shuntti on maksan pinnassa (hyvä vaihtoehto), leikkaus on riskialtis, mutta onnistuessaan koira pääsee jatkamaan elämäänsä. Jos taas shuntti kulkee maksan sisässä (huono vaihtoehto), se voidaan niin ikään leikata, mutta käytännössä sisäelinten silpominen on todella vaikea prosessi ja onnistumisprosentti huono. Jos mitään ei tehdä (tai pelkkää ruokavaliota muutetaan) eliniänodote on korkeintaan vuodesta pariin ja mitä koiranelämää se sellainen on, että elimistössä kulkee jatkuvasti myrkkyjä ja koira voi pahoin loppuelämänsä?

Toivon parasta ja koitan pysyä positiivisena, mutta tiedän kuitenkin, että nyt ollaan elämää suurempien päätösten äärellä. Toivottavasti vaikeilta päätöksiltä säästytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti