tiistai 17. toukokuuta 2011

Saga

Saga on siis pirteä aamuisin (viidestä seitsemään) ja iltaisin (yhdeksästä puoleenyöhön). Syö kahdesti päivässä, juo vähintään kaksikymmentä kertaa. Kävely on töksähtelevää, pysähtyy usein, istahtelee, haluaa aina kotiinpäin. Sisällä ollessaan nukkuu omalla pedillään tai sängyssä. Ei leiki tai riehu, nukkuu vain. Lähtee ulos tarpeilleen, mutta haluaa samantein sisälle nukkumaan. Sagalla on ollut kouristuskohtauksia ja jonkin verran oksentelua on esiintynyt. Käytökseltään Saga ei ole tyypillinen pentumainen pentu, vaan käyttäytyy pikkuvanhasti ja välillä vaikuttaa kymmenvuotiaalta koiralta, eikä viisikuiselta.

Polvissa on patella luksaatio (II-aste), todettu röntgenkuvilla. Lonkissa löysyyttä ja kyynärtaipeissa jäykkyyttä. Aistit toimivat normaalisti, tasapaino heittelehtii välillä, mutta se on laitettu polvien syyksi. Epäilty on polvivian lisäksi epilepsiaa tai muuta neurologista vikaa.

Nyt on kuitenkin uudet tuulet puhaltamassa. Kahden viikon kuluttua tehdään laajamittaiset verikokeet ja otetaan paastoarvot. Eläinlääkäri epäilee vahvasti maksashunttia (portocavaali shuntti). Tämä siis tarkoittaa sitä, että veri ei kulje maksan läpi, vaan osa verestä ohittaa maksan, näinollen jatkaen matkaansa suodattamattomana uudestaan ympäri elimistöä. Tämän vuoksi esim. rauhoitusaineen, joka Sagalle annettiin röntgenkuvien yhteydessä, vaikutus kesti liian kauan, tämän vuoksi tulehduskipulääkkeestä olisi tullut yliannostusreaktiona kramppeja, tämän vuoksi Saga olisi koko ajan väsynyt ja haluton tekemään mitään, tämän vuoksi polvilla ei ole mahdollisuutta korjaantua, tämän vuoksi Saga juo niin älyttömän paljon vettä. Maksashuntti siis selittäisi lähestulkoon kaikki "oireet" ja erikoisen käytöksen.

Onko tämä nyt sitten hyvä vai huono epäily? Positiivista on toki se, ettei Sagalla olisikaan neurologista vikaa (jota ei pystyttäisi korjaamaan) ja että maksashuntti olisi kenties korjattavissa tai sen oireilua ainakin helpotettavissa. Huonona puolena tosin on se, että jos pikkuisella on maksavika, vaihtuu ruokavalio maksavikaisen ruokavalioon ja edessä tulee olemaan mittava (niin koiralle kuin minun budjetillenikin) ja riskialtis leikkaus.

Toivon vain, että saisin pitää Ässän niin pitkään ja niin terveenä kuin mahdollista!

2 kommenttia:

  1. Voi ei, paljon jaksamista teille ja toivottavasti saga paranee pian! Kuulostaa ikävältä, mutta toivottavasti on hoidettavissa!

    VastaaPoista
  2. Voimia kovasti kotiväelle ja erityisesti pikku Sagalle! Ei ole reilua olla pieni ja sairas. Toivotaan, että apua löytyy.

    VastaaPoista