tiistai 9. huhtikuuta 2013

Venlan ihkaensimmäinen kurssi

Venlan ensimmäinen kurssi alkoi eilen, oman seuramme järjestämä käytöskurssi (arkitottista). Ennen kurssin alkua mietin, että toivoisin tuolla kurssilla Venlan saavan rauhallisia ihmiskokemuksia ja hyvän harjoitteluympäristön yhdessätekemiselle. Siis että minuun keskitytään, vaikka ympärillä on muita koiria, muita ihmisiä, kaikkialla tuoksuu iiiiiiihanat namit ja naksut naksuaa.

Kurssilla oli laskujeni mukaan 9 koirakkoa. Eri ikäluokkia, lähes kaikki erirotuisia ja varsinkin erilaisia käytökseltään. Paikalla oli ujompaa piimää, hyvin hallinnassa olevia ja täysin kontaktittomia.

Tehtiin alkuun kontaktiharjoitusta eli koiralle joku huomiota herättävä sana, jolloin koiran on katsottava silmiin. Tästä palkka ja vapautus. Venlan kanssa kontaktiharjoituksen vaikein puoli on tuo vapautus, sillä jos/kun Venla ei ole kontaktissa, se haistelee, vetää, intoilee ja on rauhaton (erittäin vilkas) eli todellakin villi ja vapaa. No, sain Venlan ehkä sekunniksi leikkimään vetoleikkiä yhden vapautuksen aikana, pidemmin leikittiin sitten noutoa. Mutta sellaista "ollaan ja ihmetellään"-hetkeä ei tuon pentusen kanssa kyllä koeta missään vaiheessa.

Sitten treenattiin istumista, Ven istuu kivasti käskyllä, mutta tulee aina vastaan, kun olen palkkaamassa. Tiesinhän minä sen, mutta silti jonkun muun piti se ääneen sanoa, eli otetaan takapakkia välimatkan kanssa, kunnes etujalat pysyvät maassa lyhyemmillä etäisyyksillä, vaikka nami tulee lähemmäs. Ja tänään ei ollut edes supernameja mukana..

Sitten kouluttajat kävivät tervehtimässä kaikkia koiria. Otin Venlan sivulle ja syötin koko ajan namia. Ensimmäisen kouluttajan kohdalla Venla huomasi vasta kouluttajan poistuttua, että siinä edes joku kävi (eli tehtävä onnistui, ei ollut hyppypomppusuperjee-tervehdystä). Toisen kouluttajan kohdalla pidin muutamia taukoja namien antamisessa, kun kouluttaja rapsutteli. Venla luimisteli korvia, mutta ei liikkunut ja palasi heti namien kimppuun, kun niitä tarjottiin. Ongelma siis Vennillä ei suinkaan ole, että se olisi arka tai aggressiviinen ihmisiä kohtaan, vaan ongelma on liian innokas tervehtiminen. Tästä saatiin kyllä tosi hyviä onnistumisia ja nyt päätin kyllä, että ei tavata enää ketään Venlan perustervehtimistavalla.

Loppuun ehdittiin vielä pujottelua eli kaikki koirakot yhteen jonoon ja pujoteltiin sitten edestakaisin kaikkien välistä. Venla seurasi hienosti ja piti kontaktia yllä. Vähän säpsähti, kun yhtäkkiä iso koira tuli iholle, mutta ei reagoinut muuten kuin tuijottamalla ko. koiraa. Pieni muistutus, mitä ollaan tekemässä ja taas homma jatkui. Ven ei itse mennyt ketään muuta haistelemaan, vaan oli reippaasti työnteossa. Superpentu :)

Kaikkinensa Venla käyttäytyi ikäisekseen ja luonteisekseen koiraksi todella hyvin eli tähänastinen harjoittelu ei suinkaan ole mennyt hukkaan. Nyt sitä on vain jatkettava ja kehitettävä edelleen :)

1 kommentti:

  1. Hei,

    löysin blogisi vuoden alussa, kun etsin westie-bloggaajia. Minulla on myös puolivuotias narttuwestie, ja on ollut mukavaa seurata Venlan touhuja ja verrata niitä Sennin metkuihin. Teilläkin arki tuntuu pyörivän koirien ehdoilla, kiitos että olet jakanut elämäänne! Minua on pitkään kutkuttanut myös ajatus omasta blogista, jotta pääsisin paremmin sisään tähän maailmaan, ja nyt meidänkin elämästä voi lukea netistä: ollapakoira.blogspot.fi

    Terkkuja Venlalle ja Elviiralle Senniltä :)

    VastaaPoista