maanantai 5. toukokuuta 2014

Pääsiäispyhät osa 2 ja vappu


Toisena pääsiäispäivänä käytiin Koirakoutsiareenalla Ylöjärvellä rallyn möllikisoissa, ensimmäistä kertaa treenaamassa MES-luokan kisarataa. Käytösruutukoirakko oli todella lähellä, Elvi paineistui jo alussa ja kun ei päässyt enää pois tilanteesta, kävi ajamassa käytösruutukoirakkoa pois. Ja kun se tekee sen kerran, tekee se myös toiste. Eipä tästä sen kummempaa sanottavaa.
.
Sama jatkui vappuna. Vapunpäivän yönä rally-toko virallistui Suomessa ja tottakai lähdettiin mukaan ensimmäisiin virallisiin kisoihin eli yökisoihin samaiseen paikkaan Ylöjärvelle. Olimme starttivuorossa kolmannen kerran peräkkäin rallykisoissa ensimmäisenä, mutta se ei ollut enää suurin ongelma. Nyt on jokaisessa viimeviikkoisessa kisassa Elviira lähtenyt kesken radan ajamaan jotain toista koiraa pois. Näin kävi myös virallisissa kisoissa.

Elviiran meno oli alussa yllättävän hyvää, ei paineistunutta, vaan Elvi teki hyvin töitä. Ensimmäiselle kyltille eli merkillekin lähti tomerana, tosin juoksi ihan minne sattuu seisoskelemaan (siis seuraavalle kyltille jne.), mutta työmoraali oli kohdallaan. Hieman yli puolenvälin päästyämme, Elviira alkoi kaukana hallin nurkassa ollessamme tuijottelemaan ympärilleen hyökkiäkseen jonnekin (siis kaikki muut, yleisö, käytösruutukoirakko, tuomari olivat toisessa päässä hallia). Siis neuroottisesti etsien seinistä/kylteistä jotain uhkaa. Ei löytynyt, joten se lähti pitkälle huutamaan käytöruutukoirakolle. Jätin suorituksen tähän, sillä ei oikeasti ole järkeä antaa sille vahvistusta tuosta käytöksestä (vaikka se johtuukin paineistumisesta) eli Elvin ensimmäinen virallinen rallytulos jäi viivaksi. Tulostahan emme toki lähteneet hakemaankaan, ainakaan mitään hyvää sellaista. Hyviä paikkoja oli, varsinkin alussa, vaikka itse onnistuinkin mokailemaan melko paljon, mutta häiriönsieto, paineistuminen ja kesto ovat edelleen iso ongelma rallyssa.

Ensi viikon tiistaina olisi tokokoe, mutta päädyin siihen, että perutaan koe. Neljässä viime mölli/kisassa Elvi on nyt parin viikon sisällä lähtenyt ajamaan muita pois eli ei oteta enää sitä viidettä.

Paljon, paljon enemmän häiriötreeniä, ei siihen mikään muu voi auttaa.

Pääsiäisen ja vapun välillä ehdittiin Elvin kanssa poiketa myös mejä-kokeessa Ilmajoella. Outo tilanne ja muiden ihmisten (tuomari, opas) outo käytös hämmästyttivät minut lähes yhtä paljon kuin Elviiran, joka eteni kymmenisen metriä, istahti ja jäi tuijottamaan meitä. Annoin uuden käskyn lähteä jäljelle, liikahti taas kymmenisen metriä ja istahti meitä kohti. Lopetettiin jälki ensimmäiselle kulmalle, mutta saatiin lupa Elvin kanssa mennä jälki loppuun keskenämme. Puolitoista tuntia kahdeksansadan metrin jäljellä kertonee enemmän kuin tuhat sanaa. Elviira ei todellakaan ollut jäljellä lainkaan oma itsensä. Tuon kokeen jälkeen on pakko ottaa seuraavaksi vain helppoja ja nopeita treenejä, että saadaan Elvi takaisin raiteille. Olipahan mejäkauden avaus tämäkin!

Mutta nyt on kyllä ollut sellainen kevät Elviiran kanssa, ihan pelkässä arjessakin, että kun ei suju niin ei suju. Aika osteopaatille ja polvitutkimukseen on varattuna, jos se onkin kroppa, joka reistaa.Vaikka epäilen vahvasti vain (häiriö)treeniä tai sen vähyyttä.

Kesällä olisi tarkoitus Elvin kanssa starttailla osana westiejoukkuetta Agirodussa Janakkalassa. Tämän vuoksi lähdetään reilun viikon päästä tähän naapurinseuran kisoihin kokeilemaan, miltä se kisaaminen agissa sitten tuntuu ja ennen kaikkea, palautuuko Elvi siitä rasituksesta vai ei. Vuodenvaihteessahan kisaaminen jätettiin siihen, kun Elvi kielsi hyppyjä radalla, eikä kyennyt tämän jälkeen enää liikkumaan normaalisti. Nyt alkuvuoden aikana on koira tutkittu ja hoidettu ja saatu useampi ammattilaisen mielipide siihen, että sen kropassa ei ole mitään fysiologista vikaa. Liekö ollut talvipakkaset vai mikä syynä, mutta nythän sen sitten näkee, mikä on kesän tuomio.

2 kommenttia:

  1. Onko Elvi kuvattu lonkilta, kyynäriltä, selältä tms. Voisiko ongelma löytyä sieltä? Toivottavasti teidän agit sujuu hyvin ja Elvin kroppa tulee kuntoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kuvattu ja kuvien mukaan kunnossa on. Toiset sanovat, että syynään sitä liikaa, mutta jos ei koira kävele normaalillla askeleella välittömästi kisan jälkeen, pitäisi jo ihan kenellä vain soida hälytyskellot. Yksi vaikuttava tekijä voi tietysti olla myös kylmyys ja pakkanen, sillä talven kisoja ei käyty lämpimässä hallissa (siis niin, että koiraa olisi voinut lämpätä lämpimäsä hallissa). Sillä lihasten vähänkin heikko lämppääminen (ja jäähdyttely) näkyy kyllä koirassa, joka joutuu hyppäämään säkäänsä nähden varsin ylikorkeita hyppyjä agissa.

      Poista