keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Tokoa, agia ja elämää

Tänään oli Elvin tokokurssin toiseksi viimeinen kerta. Elvi on ollut Hyvinkään kisojen jälkeen superärsyttävä ja tänään vielä supernälkäisenä superärsyttävämpi. Huutava elohiiri pomppi ympäriinsä ja outoili. Tehtiin luoksepäästävyys, ok. Paikkamakuussa sermin takana hallin toisessa osassa joku juoksutti isoa koiraa -> Elvi oli jo menossa, laitoin sille sitten hihnan varuilta takaisin ja jatkettiin. Oli todella levoton, mutta jostain syystä niin olivat kaikki muutkin koko hallissa. Ei osaa enää ollenkaan mennä ensimmäisellä käskyllä maahan (vaikka osaa kyllä satavarmasti käskyn), joten nyt on paneuduttava siihen, että vaihdetaan sitten paikkaa ja kokeillaan uudestaan ja palkka vain ja ainoastaan siitä, kun tekee ensimmäisellä kerralla. Ja edelleen sitä kestävyyttä... esimerkiksi Elvi tulee perusasentoon täysin oikein, kehun, annan namia ja välittömästi Elvi kääntää itseään vähän vinoon, nousee seisomaan, käy maahan, kerjää tmv. eli ei ymmärrä sitä lainkaan, että palkkaan siitä, että se pysyy siinä samassa asennossa. Pakko ottaa sanallinen kehu käyttöön eli kehua sanallisesti, kun Elvi toteuttaa jotain ja vasta sitten kun se on ohi se tekeminen (tai ihan lopussa) niin palkka. Tosin täytyy nyt kotioloissa vielä treenata tuotakin, että voisin palkata välissä, ilman että Elvi alkaa tarjoamaan mitään muuta.

Tehtiin sitten sellaista kuin Z. Siinä olisi sitten pitänyt osata liikkeestä maahan, seiso ja istu, mutta Elvin kanssa tehtiin sitten suurella avulla ja pysäytyksillä kahta ensimmäistä. Ja edelleen, jos annoin palkkaa siitä, että kävi maahan tai jäi seisomaan, lähti heti tekemään jotain muuta lisänamin toivossa. Liikkeestä istumista on treenattava takapalkalla (tahtoo vähän valua puoli-istuen perässä parin askeleen verran), mutta se on ehdottomasti parhaimmalla mallilla. Elvi kun istuu aina.

Tehtiin pientä seuruuta, aiheutettiin ärsytystä treenikavereissa ja sen sellaista. Kääntyminen ei ole kyllä yhtään parantunut, vaikka ollaan treenattukin takapään käyttöä ja sitä vasemmalle kääntymistä, mutta tänään siis käsky kävi, että HIDASTA ja pilko pienemmäksi. Näin on tehtävä. Muutenkin seuruussa oli kyllä tänään poikittamista taas. Täytyypä siis muistaa, että tokopäivänä Elville on kyllä annettava aamupalaa, sillä muuten se on ihan pöljänä nälkiintymisen johdosta iltaisin!

Maa-meri-laiva-leikki oli ihan liikaa Elville. Lauma koiria juoksee edestakaisin hallissa, mutta sain kuitenkin Een hanskaan, kun mentiin sivummalle ja tehtiin pa:ta sen aikaa, kun muut juoksenteli. Lopun luoksetulossa taas lähti kun käännyin ja jäin hiljaa odottamaan. Toisella kerralla taas toimi hyvin ja tuli vasta käskyllä. Huoh.

No, tämänpäiväisiin treenihin vaikutti tosiaan paljoltikin Elvin viimeaikainen pöljäily. Äijäily on taas pinnassa. Agilitytreeneissäkin maanantaina tehtiin vierellä olevaa rataa. Taaskaan ei palkka kelvannut ja koko ajan olisi pitänyt käydä rähjäämässä muille hallissaolijoille. Ja kaikinpuolin itsenäisyys ja omatoimisuus agilityssa on kadonnut johonkin. Sitä kun on tahkottu ja saatu jopa paremmalle tolalle.

Radalla Elvillä oli mystinen kohta, nimittäin 13-14 väli. Vaikka miten yritin muuttaa omaa sijaintiani/ohjaustani, Elvi kävi joka kerta 13-hypyn jälkeen minun luonani ja sitten vasta irtosi putkeen. Yritti siis tuossa välissä käydä lahkeeseen kiinni, todella outoa. 6-aidan haki hyvin ja kunhan keskittyi, haki hienosti kepitkin, vaikka olin itse vitosaidan tuolla puolen. Hyvä Ee. Ja aiheena oli vekit, mutta kuten kouluttajakin totesi, tuo kääntyy niin hyvin muutenkin, että vekit on vähän turhia. Tosin Elvi teki tällä radalla sellaisiakin ihmetyksiä, että kun lähetin sen takaakierrolle, se kääntyi ympäri ja kiersi siivekkeen takaisin: Todella outoa.

Elämästä sen verran, että Sagalla 1v ½kk alkoi ensimmäiset juoksut. Itseasiassa oltiin vierailulla Aatu-westien luona, kun lattioilta löytyi veriläikkiä. Saga on myös kahtena yksittäisenä kertana osoittanut omistamisaggressiota. Elville rähähti puruluusta, Aatulle pallosta. Jännä sinänsä, sillä Saga on tähän mennessä ollut todella neutraali kaiken suhteen. Toki ottaa mielellään varsinkin Tellervolta kaikki lelut suusta, mutta ei ole niitä sen kummemmin vartioinut. Saas nähdä pääseekö tuo vielä yllättämään ja kasvamaan aikuiseksi terriäiseksi. Voi käydä Elvinkin elämä tukalaksi, jos Saga päättää ottaa ylivallan. Enpä tosin olisi vielä huolissani, sillä tosiaan tuota murahdustakin käynyt vain kahdesti, mutta oli kyllä hauskaa huomata koirassa uutta käytöstä.

Saga on myös oppinut pyytämään ulos! Hieman tehottomasti toki (seisomalla hiljaa oven vieressä tuijottaen ovea), mutta silti. Lenkkeily ei ole maistunut viime päivinä lainkaan ja kerran taas alkoi ontuakin lenkillä. Harrastukset on jätetty Sagan kanssa kokonaan jäihin ja valitettavasti näyttää kyllä siltä, että Sagasta tuleekin pelkkä kotikoira. Eihän kotikoirissa mitään vikaa ole, mutta aktiivisena ihmisenä aktiiviset koirat olisivat tottakai olleet helppo yhdistelmä. Nyt täytyykin välillä potea huonoa omatuntoa, kun tuo jää niin paljosta paitsi. Otetaan sitten aina kotona  vahinkoa takaisin rapsuttelusessioilla, mutta harmittaa silti, että ihan perus kävelylenkitkin jäävät välistä, puhumattakaan hallitreeneistä tai muusta menosta. Viikonloppuna koittaa aktiivinen arki kyllä Sagallekin, kun päästään taas leikittämään (ja kiusaamaan) Hilmaa ja Tellervoa omaan aidattuun pihaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti