torstai 2. helmikuuta 2012

T niin kuin...

TYLSÄÄ


kerjää
 Kyllä pieniä koiria koetellaan. Elvin tossut menivät jo aikapäiviä sitten rikki, eikä toisia yhtä hyviä ole löydetty, joten tossuttoman pikkukoiran elämä on kurjaa. Innolla aina lähdetään pari villapaitaa päällekäin ulos, mutta muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen alkaa jo selvästi olla tuskaisat oltavat. Tassut jäätyy. Näin siis käy, kun pakkanen laskee alle -20 asteen ja silloin ei Elvikään enää kunnon lenkille edes halua.


Sisällä tehdään sitten parhaamme viihdytyksen takaamiseksi (tosin hommaa vaikeuttaa jaloissa pyörivä nameja varasteleva skotinpoikanen). On temppuiltu, tokoiltu, opeteltu uutta ja kerrattu vanhaa.


Juuri toissapäivänä, kun oltiin tyttöjen kanssa Aatulassa parantamassa maailmaa, tulin puhuneeksi, miten kaikista vaikeinta Elvin temputtamisessa on uusien käskysanojen keksiminen. Tellervolla on käynnissä peruutuskoulu ja haluaisin itsekin opettaa Elvin käskystä peruuttamaan, mutta en vain keksi mitään toimivaa, muistettavaa ja järkevää sanaa siihen hommaan. Mene pois tarkoittaa kokonaan poistumista huoneesta/tilanteesta/alustalta, pelkkä pois taas on pallonpeluukäytössä, kun Elvin pitää väistää niin, että jalkapalloa voi potkaista, väistä tarkoittaa nimensä mukaan, että Elvi väistää, kun minä menen edeltä, taakse tarkoittaa että Elvi menee konkreettisesti minun taakseni. Peruuta on taas sanana kömpelö. Ja jonkun ihan muun kuin kyseistä temppua tarkoittavan sanan käyttö on vaikeaa, koska todennäköisesti seuraavalla kerralla en sitä enää muistaisi. Ideoita?

Treenattiin huvikseen taas 2on2off-pysäytyskontaktia, tällä kertaa itseni lanseeraamalla laiskan miehen tekniikalla. Tämä tahtoo siis sanoa, että toisessa päässä kämppää on pikkupyyhe lattialla, koske, sen kanssa samassa linjassa muutaman metrin päässä kokoontaitettu trimmipöytä pienellä kulmalla puomin alakontaktina, kiipee, ja sen jälkeen edelleen samassa linjassa parin metrin päässä namialusta, vapaa. Itse istuin sivussa, käskin Elvin koskemaan, jolloin Ee juoksi pyyhkeelle maate, sieltä kiipee-käskyllä 2on2off-asentoon "puomille" ja vapautus namikipolle. Laiskan miehen tekniikaksi tämän siis tekee se, että minun tehtävä oli vain kurottaa laittamaan lisänamia alustalle ja hätistelemään skotinpoikasta pois namien kimpusta ;)

Tehtiin me sitten ihan muutakin. Treenattiin laatikolla tokon perusasentoa, sivu, pyörimällä sen ympäri. Treenattiin myös liikkeestä jääviä, sivu-maate ja sivu-seis, sekä kaukoja namin kanssa, istu, maahan ja seiso. Maahanmeno on tällä hetkellä Elvin mielestä kaikista vaikein, oli sitten tarkoitus tehdä se liikkeestä, namiavulla tai omatoimisesti perusasennossa. Tokohöyryt poistettiin sitten vauhdikkaammilla tempuilla, kieriminen on matottomassa taloudessa Elvin mielestä vähän ikävämpi temppu, mutta koska siitä saa lelun, niin vauhdilla menee. Pyörimisen ja ympärimenon vaikeus on malttaa kuunnella, kumpaan suuntaan pitikään lähteä pyörimään!

Yhteistemppuna Elvillä ja Sagalla on bravuuri rapsuta Sagaa, jolloin Saga istua nököttää paikallaan ja Elvi istuu vieressä laittaen etutassun Sagan olalle tai taputtaa sillä Sagan päälakea. Toinen yhteistemppu, joka on niin ikään vähän ikävämpi matottomassa taloudessa, on hop eli Saga seisoo (tai makaa, jos ei millään viitsi seistä ;) ) ja Elvi hyppää selän yli. Seuraavaksi voisinkin yrittää suunnitella jotain yhteistemppua, jossa Sagalla olisi vähän aktiivisempi rool. Ainut temppu, jonka olen Sagalle opettanut perusjuttujen lisäksi on tassun antaminen, joka sujuukin skotinpoikaselta varsin mallikkaasti. Elvi osaa tassun lisäksi antaa myös toisen.

reissuun
Sitten taas Saga sivuun ja Elvin käytännöllisempien temppujen pariin eli treenattiin takaakiertoa, jossa Elvi on ikävästi alkanut hidastaa paluuta luokseni, sillä se ennakoi tokoa eli että kohta käsken sen kuitenkin maahan tai seisomaan. Mutta nyt ei tehdä ollenkaan tokon puolella luoksetulon pysäytyksiä, josko se menisi sitten ohi tuo hidastelu. Tämän jälkeen otettiin vielä purtavaksi uusi temppu, jonka youtuben ansiosta peruutuksen lisäksi haluan opettaa Elville. Ja tähän meillä on ihan uusi sanakin! Temppu on siis opettaa Elvi menemään matkalaukkuun (tavoite on, että vaikka tuo "kansi" on alhaalla, Ee sujahtaa sinne). Kyllähän Elvi heti keksi, mitä tempussa haettiin, joten otettiinkin muutama toisto lähettämällä ja käskysanaa opetellen. Ensi kerralla täytyy muistaa, että laukun pohjalle tarvitaan pehmuste, istuminen oli varsin epämukavan näköistä.

Tylsästä päästiinkin temppuihin ja nyt voikin Elvi siirtyä henkisesti väsytettynä Sagan kainaloon torkuille.




3 kommenttia:

  1. Hahahaa, matkalaukkutemppu!! :DD

    VastaaPoista
  2. peruuttamiseen "peru", "back" sanon ihan suomalaisittain päk tai vaikka "hus"

    VastaaPoista
  3. Miten olen voinut olla noin tyhmä.. tietysti back! Ja samalla ratkesi noudon käskykin, jee! Kiitos Jonna.

    VastaaPoista