lauantai 21. syyskuuta 2013

Rally-kisat Pirkkalassa

Tänään oltiin rally-tokokisoissa Pirkkalassa westietiimillä vahvistettuna mustalla hevosella Hilmalla. Elviira oli VOI-luokassa, Venla ensimmäistä kertaa ALO-luokassa (tai missään kisassa mukana ylipäätään) ja Hilma metsästämässä viimeistä ALO-tulostaan.

Aamulla ensimmäisenä vuorossa voittaja-luokka ja Elviira. Radalla ei oikeastaan ollut mitään muuta hankalaa kuin juokseminen oikealla seuraten, koska sitä ei juurikaan olla treenattu, mutta kokeiltiin sitä radan ulkopuolella ja hyvin toimi. Alku meni ihan hyvin. Lähdössä (siis lähtöluvan ja liikkellelähdön jälkeen) Elvi alkoi ravistelemaan, mistä saatiin miinusta puuttellisesta yhteistyöstä, mutta hyppy meni hyvin. Sitten liikkeestä seiso ja kierrä koiran ympäri, muutoin hyvä, mutta lievä kääntyminen, kun tulin selän takaa sivulle. Toinen hyppy hyvin. Sitten molempien kännös vasemmalle eli puolenvaihto oikealle. Ei ongelmaa, Elvi kääntyi hienosti.

Sitten käännyttiin kävelemään käytösruudussa istuvaa shetlanninlammakoiraa kohden ja Elvi meni vaikeaksi. Seurasi kyllä oikealla, mutta paineistui paljon. Istumisen jälkeen ei tahtonut enää millään lähteä mukaan juoksuun ja hetken taistelun jälkeen Elvi lähtikin selkäni takaa kävelemään käytösruudussa istuvaa koiraa kohden. Ei pitänyt mitään ääntä, ei lähestynyt uhkaavasti, käveli vain kohti ja pääsi melko lähelle, ennen kuin sain Elvin käännytettyä pois. Jatkettiin, vaikka tästä tuli jo hylätty (vakava puutteellinen yhteistyö) ja Elvi oli täysin paineistunut. Loppuradalla liikkeet taas tosi hyviä itsessään, paineistuminen näkyi siitä, että nenä maassa edettiin ja istuminen sivulla oli lähes mahdotonta. Huhhuh, päästiinpähän loppuun.

Saatiin tehdä myös käytösruutu vielä, vaikka peli oli jo menetetty. Käytösruudussa piti istua sivulla 2 minuuttia. Muuten meni hyvin, vaikka rataa teki iso berni, mutta kun se oli Elvin selän takana ja ohjaaja sanoi kyltillä 14. "ylös", Elvi ponnahti kuin jousi taas seisomaan. MUR!! Se ei osaa edes seistä ja nyt jo toiseen kertaan nousi kisoissa seisomaan jonkun toisen käskystä!!! Tähän ja käytösruudun häiriökoirakoihin tarvitaan paaaaaaaaaaaljon treeniä. Täytyy vähän aikaa raapia päätään tuon paineistumisen kanssa ja pohtia, miten tuohon rallyn kisasuorituksiin saisi sitä itseluottamusta ja itsevarmuutta, mitä treeneissä riittää vaikka muille jakaa.


Toisena stattivuorossa oli sitten pikkuinen Vennipenni. Tai eihän se enää mikään pieni ole, iso 11-kuinen juniori! Venla oli yllättävän kivasti kuulolla. Nenä vei toki neitiä minkä ehti, mutta itse radalla oli TODELLA paljon sellaisia paikkoja, että minun teki mieli palkata. Alussa lähti hyvin seuraamaan, pysyy oikeassa paikassa ja pitää koko ajan kontaktia yllä (ihana ipana!). Kakkosella tuli hienosti eteen istumaan, mutta pyytäessäni neitiä sivulle huomattiin kyltti ja sitä piti haistella ja tutkia ennen kiertämistä sivulle. Pikkuvika, ei haittaa. Sitten sivulle istuminen, törkeän super. Neloskylttinä oli saksalainen täyskäännös. Venla lähti ensin kiertämään minua väärään suuntaan, kunnes tajusin näyttää selvemmin selkäni taakse merkkiä, miinusta epätarkasti suoritetusta tehtävästä.

Tämän jälkeen taas hienoa seuruuta. Juoksussakin Venla toimi tosi kivasti, oikealle käännöksessä ei
ongelmaa, mutta vasemmalle kääntyessä Venlalla oli jo niin kova into päällä, että juoksi minusta ohi. En todellakaan lähtenyt uusimaan, joten miinusta ropisi väärin suoritetusta tehtävästä. Jatkettiin matkaa, hienosti menivät vasemmalle käännökset, mutta sitten tuossa 12. kyltillä tapahtui jotain, mitä en kyllä muista. Mutta pieleen meni sekin ja miinusta ropisi väärin suoritetusta tehtävästä ;) Istuminen ja koiran kiertäminen ympäri oli super, vaikka treenattiin ensimmäistä kertaa tätä noin viisi minuuttia ennen rataa :D Liikkeestä maahanmenossa Venla löysi vainun ja meni "ihan vähän" viiveellä maahan kumarruksen kautta ja pujottelussa ehti vähän ohitella taas ennen kuin ehdin mukaan eli siitäkin miinusta. Lopputulokseksi 70/100 eli häthätää saatiin ensimmäinen ALO-luokan tulos ;)
Reippaana ekaa kertaa kisoissa!

Paljon treenattavaa vielä, mutta hämmentävän hyvin jaksoi elohiiri pysyä kartalla mukana ja liikkeissäkään ei ihan hirveästi sanomista ollut, vaikka ollaan treenattu yhden käden sormilla laskettavan määrän rallya tuon ipanan kanssa. Ens kerralla menee jo paljon paremmin!


Nousijohteisen kisapäivän kruunasi koiravanhuksemme Hilma hienolla 100 pisteen tuloksella vesisateesta huolimatta ALO-luokassa siis. Tsemppauksen (ja söpöstelyn ;) ) johdosta Hilmasta tuli myös tuomarin suosikki 30 koiran joukosta, hyvä Hilma! Ja tämän lisäksi napsahti RTK1-koulari eli Hilma siirtyi AVO-luokkaan jatkamaan loistouraansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti