lauantai 17. syyskuuta 2011

MH-luonnekuvaus

Tänään oli sitten Elvin suuri päivä Westiekerhon järjestämän MH-luonnekuvauksen parissa Mäntsälässä. Itse en ollut ihan täysissä voimissa ja järjissä eilisen nukkumaanmenon venyttyä liian myöhään, mutta onneksi minun ei tarvinnutkaan tehdä mitään vaativia juttuja :D

Kuvauspaikka oli Mäntsälän koirakerhon ulkokentällä. Elvi alkoi tietenkin heti lähestyttäessä vinkumaan ja psyykkaamaan itseään agilitykuntoon ja arvasin, että Elvin agimielikuva vaikuttaisi kuvaukseenkin. Alla kohta kohdalta itse kuvaus ja loppuun vielä hieno luettelo pisteistä selvyyden vuoksi.

1. KONTAKTI
Kontakti-osuudessa tarkasteltiin koiran käytöstä testinohjaajan seurassa.

Tervehtiminen (4) eli ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen. Tottahan Elvi otti kontaktia, kun testinohjaaja alkoi lässyttää, perus-Elvi.
Yhteistyö (3) eli lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut testinohjaajasta. Elvi lähti hulluna vetämään ja sinkoilemaan testinohjaajan mukaan, sillä näiden yhteinen kävelymatka suuntasi suoraan kentän laidalla näkyviä kontaktiesteitä kohden. Ilman niitä väitän, ettei Ee olisi lähtenyt ihan noin suosiolla vieraan mukaan.
Käsittely (4) eli hyväksyy ja ottaa kontaktia. Ee tuijotti, että kukas se siinä lääppii ja totesi, että lääpi vaan.

2. LEIKKI 1
Leikki 1 -osuudessa tarkasteltiin Elvin leikkihalua ja -tapaa.

Leikkihalu (3) eli leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee. Elvi lähti innolla tottakai leikkimään. Testinohjaajalla oli sikamaisen hieno (ainakin Elvin mittainen) paloletkun pätkä, joka oli laitettu parille solmulle, sellaisen Evi olis halunnut itselleen. Leikkiä piti tietenkin terrieriäänitehosteilla ;)
Tarttuminen (3) eli tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla. Kysymys kuuluu, miten pieni koira voisi mitenkään edes fyysisesti ottamaan älyttömästä paloletkusta kiinni takahampaillaan? No joo, myönnettäköön, kun lelu lensi niin eihän Elvi silloin siihen käy kiinni kuin sika limppuun, vaan innostuu kun joku muu leikkii kans tai kun sanallisesti kannustetaan.
Puruote ja taisteluhalu (3) eli tarttuu, vetää vastaan,mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/korjailee otetta. Tätähän se Elvin leikki on. Tuomarin kommentti lopussa oli, että ei päästy testaamaan sidostesukan kestävyyttä, kun tuo korjailee otettaan. Kerroin sitten, että Elvi on Sagan tulon jälkeen alkanut luovuttamaan helpommin ja korjailemaan enemmän otettaan, koska tuo skotinpoikanenhan ei irti päästä. Viisaampi taipuu ;)

3. TAKAA-AJO
Takaa-ajossa viehe kulki vaijerin perässä siksakkia jonkun kymmenen metrin päässä meistä ja tarkoitus oli katsoa, miten Elvi reagoi.

Takaa-ajon 1. kerta (4) eli aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille. Elvi tosiaan siis heti huomasi, että viehe liikkuu ja kun pääsi irti hihnasta lähti perään. Jäi sitten vieheelle kysyvään tyyliinsä tuijottamaan minua "Miksei tää liiku?? Tuleksä leikkimään??".
Takaa-ajon 2. kerta (4) eli ihan sama juttu.
Tarttumiset molemmilla kerroilla (2) eli ei tartu, nuuskii saalista. Ei fiksun koiran tarvitse tappaa jo paikallaanolevaa kuollutta saalista ;)

4. AKTIVITEETTITASO
Aktiviteettitasotestissä katsottiin, mitä Elvi tekee, kun minä seison paikoillani 3 minuutin ajan.

Aktiviteettitaso (2) eli tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata. Elvi napotti seisten vieressäni saman kolme minuuttia, jonka minäkin seisoskelin paikallani. Katseli pariin kertaan ympäriinsä ja kuului pientä tuhinaa eli pientä ilmavainua otettiin, mut ei ollut kiire minnekään.

5. ETÄLEIKKI
Etäleikissä ihminen pomppi ja leikki ja kiljui monen kymmenen metrin päässä meistä.

Kiinnostus (2) eli tarkkailee avustajaa, välillä taukoja. Elvi tuijotti kyllä, että mikä tuota vaivaa, mutta ei se ollut järin mielenkiintoista.
Uhka/aggressio (1) eli ei osoita uhkauseleitä. Eikä mitään muitakaan eleitä ;)
Uteliaisuus (1) eli ei saavu avustajan luo. Elvi eteni ehkä nelisen metriä ja sitten jäi odottamaan, että mentäis yhtämatkaa. Kun kutsuin Elvin pois, niin neiti tuli oikein ulinalla "No mikset tullut mukaan, halusin leikkimään!!"
Leikkihalu (1) eli ei osoita kiinnostusta. Kun ei ikinä mennyt sinne asti leikkimään.
Yhteistyö (1) eli ei osoita kiinnostusta. Kun ei edelleenkään mennyt sinne asti.

6. YLLÄTYS
Kuuluista haalaritesti eli käveltiin reippaasti eteenpäin ja yhtäkkiä nousi haalarit eteemme.

Pelko (3) eli väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista. Pompahti kyllä metrin taaksepäin ja oikeasti säikähti.
Puolustus/aggressio (3) eli osoittaa useita uhkauseleitä. Elviira haukkui pelkoaan!! Tästä olin ihan hämmästynyt, en olisi ikinä uskonut Elvin reagoivan noin voimakkaasti haalariin. Toisena kuvaajana toiminut Kai Tarkka tosin kysyi minulta, kun päivittelin tätä osiota, että niin, olettekos sitten monesti lenkillä törmänneet haalariin, kun yllätyin reaktiosta ;)
Uteliaisuus (2) eli menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa. Ee tuli aikas heti, kun menin kyykkyyn ja kutsuin luokse, siihen asti keuhkosi.
Jäljellejäävä pelko (1) eli ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä. Elvi ei jää kyllä vellomaan mihinkään säikähdyksiinsä. Kävely haalarin ohitse tosin oli Elvin mielestä supertylsää ja siinä matkalla sitten leikittiin terrieriä hihnan ja mun lahkeiden kanssa... eli viihdytettiin yleisöä ;)
Jäljellejäävä kiinnostus (1) eli ei osoita kiinnostusta haalariin. No, sehän oli nähty juttu jo.

7. ÄÄNIHERKKYYS
Ääniherkkyys testattiin kävelemällä pöydän ohi joka oli jonkinsortin kattopeltiä ja sen päällä vedettiin kaikennäköistä metallitavaraa kattilankansista lähtien, ääntä siis lähti.

Pelko (3) eli väistää kääntämättä pois katsettaan. Säpsähti samalla tavalla kuin haalarin kanssa.
Uteliaisuus (5) eli menee räminälaitteen luo ilman apuja. Heti säpsähdyksen jälkeen siis suuntasi katsomaan pöytää, Elvi ei siis todellakaan ole mikään ääniherkkis :D
Jäljellejäävä pelko & kiinnostus (1 & 1) eli ei pelottanut saati kiinnostanut räminäpöytä.

8. AAVEET
Aaveissa siis kaksi aaveiksi pukeutunutta ihmistä kulki meitä kohden etuviistoista, välillä molemmat liikkuen, välillä yksikerrallaan.

Puolustus&aggressio (1) eli ei osoita uhkauseleitä. Nämä eivät tulleet Elville mitenkään yllätyksenä, kun tuo katselee muutenkin aina tarkkana ympärilleen niin näki aaveet jo kaukaa.
Tarkkaavaisuus (5) eli tarkkailee molempia aaveita koko osion ajan. Mitä muutakaan tekemistä siinä olisi ollut, kun minäkin vain seisoskelin?
Pelko (1) eli on ohjaajan edessä tai sivulla. Elvi ei siis perääntynyt mihinkään tai ollut paniikissa, tuijoteltiin vaan. Niin ja puhistiin, mutta äänestä päätellen puhina oli vastausta kaukaa kuuluvaan koiranhaukuntaan, vaikka kuvaajat tulkitsivatkin puhinan aaveille kohdistetuksi.
Uteliaisuus ( 3) eli menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä. Perässähän tuo kulki ja tuli ihmettelemään.
Kontaktinotto aaveeseen (4) eli ottaa itse kontaktia aaveeseen. Elvi tuli haistelemaan, mitä nämä tyypit oikein ovat.

9. LEIKKI 2
Leikki 2-osiossa katsottiin, miten Elvin leikki oli muuttunut aiheutettujen stressien jälkeen.

Leikkihalu (3) ja tarttuminen (3). Leikki ihan samalla tavalla kuin alussakin. Ehkä vieläkin innostuneemmin, kun aika oli käynyt Een mielestä vähän pitkäksi kuvauksen aikana. Taas siis pientä yleisönviihdytystä terrieriärinöiden säestämänä :)

10. AMPUMINEN
Ammuttiin kaksi laukausta leikin lomassa, Elvi kuuli, muttei noteerannut. Sitten ammuttiin kaksi laukausta niin että tuo seisoi paikallaan. (3) eli kiinnostuu laukauksista, mutta palaa leikkiin. Elvi katseli taivaalle laukausten jälkeen, että mikä siellä meni ;)

Kuvaustuomarin (Riitta Liimatainen) mielestä Elvi oli oikea pikku-Myy, luonnetta löytyy. Kovasti sai Elvi kehuja siitä, ettei ole westiemäisen lapanen, vaan on oikeasti hyvässä suhteessa terrieri, terävä ja tarkkaavainen, mutta ei kuitenkaan mikään ADHD. Paras kommentti kuitenkin tuli testinohjaaja Piia Salmenilta: "Ei millään pahalla, mutta te olette kyllä ihan samanlaiset." Eikä tuota voi ottaa pahalla, koska faktahan on, että me ollaan täsmälleen samanlaiset ♥

Elvi oli kyllä ihan oma itsensä (miinus se, että alun ajatukset oli agissa, vaikka onhan agikin Elviä itseään) ja mun mielestä ihaninta oli, että Elvi on muidenkin mielestä just semmoinen kuin minkälaisena sen itse näen. Ihan paras koira kyllä! :)

  1. a) 4, b) 3, c) 4
  2. a) b) c) 3
  3. a) b) 4, c) d) 2
  4. 2
  5. a) 2, b) c) d) e) 1
  6. a) b) 3, c) 2, d) e) 1
  7. a) 3, b) 5, c) d) 1
  8. a) 1, b) 5, c) 1, d) 3, e) 4
  9. a) b) 3
  10. 3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti