sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Tokomielellä

Venla sai kutsun ensi viikolle uuden pelastuskoiraryhmän hallittavuustestiin. Testi pidetään ulkona mitä ilmeisimmin jollain omakotitaloalueella, joten odotukseni onnistumisen suhteen eivät ole järin suuret. Neidillä on intoa kuin pienessä kylässä ja vielä kun päästään vieraaseen paikkaan, into vain moninkertaistuu. Eikä intoilussa toki mitään muuta vikaa olekaan kuin se, että silloin jo muutenkin malttamattoman koiran mieli läikkyy sekunnin sadasosassa yli. Hallittavuustestissä testataan luoksepäästävyys, (kolmen minuutin) paikallaolo, seuraaminen vapaana ja luoksetulo.

Tottakai mennään yrittämään tosissamme, haluanhan Venlan parempaan ryhmään, se on selvä. Mutta koska tässä viimeisen puolen vuoden aikana ollaan harjoiteltu hirvittävän vähän yhtään mitään, en voi edes soimata koiraa saati itseäni siitä, jos ei onnistuta. Alkuviikon aikana otetaan vielä loppukiri varsinkin häiriön suhteen eli niin paljon häiriötreeniä kuin vain ikinä jaksetaan ja ehditään.

Molempien kanssa on tokon suhteen nyt ryhdistäydyttävä. Tokon kilpailusäännökset muuttuvat elokuussa. Muutokset ovat varmasti kokeneemmille tai ylemmissä luokissa tokoileville hyvin pieniä, mutta näin ALO-luokan näkökulmasta suuria. Uudet säännökset pähkinänkuoressa tasaavat luokkien välisiä eroja eli alemmat luokat valmistavat systemaattisesti koirakkoa ylempiä luokkia varten. Nykymeiningillä kun luokkien väliset hyppäykset ovat olleet paikoitellen hyvinkin suuret.

No mitä tämä tarkoittaa meidän osalta? Elviiran tokotavoitteille tuli kiire (TK1) ja Venlan tokokoedebyytti sai juuri kaivattua lisäaikaa elokuulle. Elvin osalta siis uudet säännökset ovat lähes mahdottomat, sillä jo ALO-luokkaan tulee mukaan noutokapula. Venlan osalta puolestaan uudet säännökset ovat helpompaa kauraa, vaikka ei vanhoissakaan mitään vikaa olisi ollut.

Olen kuullut, että jossain täällä meidän uusilla nurkilla järjestetään kerran kuussa tokon möllikokeet eli niistä täytyy ottaa lisää selvää ja lähteä Elviiran kanssa ensin mutustelemaan niitä ja sitten laittaa sitä ilmoittautumista viralliseenkin kokeeseen. Viimeisimmän eli Elvin ensimmäisen tokokokeen aiheuttama shokki alkaa pikkuhiljaa unohtua. Karkaava japaninpystykorva ja paikallaolon uusimisen aiheuttanut Elvin täydellinen paineistuminen... niitä ei ole mukava muistella!

Elviiran kanssa treenilistalla yllätyksellisyys ja kuuntelu, Venlan listalla maltti. Töitä riittää.

Villi ja vapaa Venla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti