keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tokoa

Mentiin hallin pihaan tokoilemaan ja otettiin vähän videomateriaaliakin aiheesta. Kaukaa ja ilman kuvaajaa kuvattu järkkärillä, mutta koittakaa kestää.



Elvin seuraamiseen olen tyytyväinen. Pysyy kelvollisesti paikallaan eli ei edistä tai jää jälkeen, vaikka onkin kaukana sivusuunnassa ja pitää enenevissä määrin katsekontaktia yllä. Pitkässä seuruussa kontakti tipahtaa herkemmin, kun se vaan on niin paljon tylsempää. Toinen ääripää on taas vasemmalle käännökset, joita Elvi oikein odottaa. Niissä ongelmana on taas se, että jos käännyn reippaasti, Elvi kääntyy kans superreippaasti ja koska kääntyessään peruuttaa, tulee niitä peruutusaskeleita pari liikaa ja sitten se on hetken jäljessä, kunnes ottaa häntä heiluen taas kiinni. Jos taas käännyn hitaammin, Elvikin kääntyy laiskasti tai pahimmassa tapauksessa käy istumaan. Vasemmalle käännöksissä on myös sellainen pulma, että jos Elvi ei pidä katsekontaktia, vaan tuijottelee jotain muuta (niin kuin esim. videolla vinkuvaa Venlaa), saattaa joskus harvoin tulkita vasemmalle käännöksen täyskäännöksenä. Liikkeestä pysähtymisissä Elvi on vähän hidas reagoimaan eli kun pysähdyn, Elvi ottaa sen puolikkaan askeleen takajaloilla ja kääntyy vinoon tai menee vähän ohi paikasta. Mutta tähän auttaa jos vaikka ottaisin itse se puolikkaan hidastavan askeleen ennen pysähdystä. Elvillä kyllä kohenee tuo seuraaminen joka kerta, kun sitä vain tehdään ja treenataan.

Liikkeestä maahanmeno toimii, ensin videolla jää seisomaan, sitten kun pyydän maahan, menee valuen, mutta sekin parani. Ja Elvi pysyykin tosi hyvin paikallaan, vaikka menen kauas ja kääntyilen. Ainut missä ei pää kestä on tuo loppu, ennakoi melkein aina perusasennon.

Liikkeestä seisomisessa jää kyllä käskystä, mutta muutaman askeleen valumaa tuntuu olevan. Olen kuitenkin supertyytyväinen siihen, että jää seisomaan! Elvillä on ollut aina ongelmia tuon seisomisen kanssa (kun on sitä istumista tarjonnut mieluummin). Seisoo hienosti kun olen kaukana ja kun lähestyn, mutta kun tulen sivulle, joko väistää tai ennakoi perusasennon. Treenattiin sitten ihan vain tuota mun lähestymistäni ja sitä, että kumpikaan etutassu ei steppaa, vaikka lähestyn, kunnes yhtäkkiä tajuan, että kuorma-auto ajaa parin metrin päästä meidän ohi ja tajusin vapauttaa Elvin pois alta! Hyvä häiriö ja hyvähermoinen koira!

Elvi paineistui seisomisharkassa, kun tietää että tuo perusasennon ennakointi on väärin ja käytin tilanteen hyväkseni ja otettiin kuunteluharkkaa/itseluottamuksenkohotusharkkaa eli istu-maahan-seiso-vaihteluja parin metrin etäisyydellä. Alussa arpoo ja on epävarma, sillä on edelleen paineistunut, mutta sitten lukko aukeaa ja avot, toimii. Täytyy vaan treenata seisomisesta istumista (nyt peruuttaa muutaman askeleen ennen istumista) ja seisomisesta maahanmenoa (hissinä alas niin kuin muutenkin menee maahan). Loppuun vielä lemppariliikettä eli luoksetuloa. Ensimmäisellä kerralla jäi törkeän vinoon perusasentoon, koska hidasti niiiiiiin paljon ennen sivulletuloa, joten uusittiin ja jäi paremmin.

Hiottavaa ja treenattavaa ja parannettavaa ja opeteltavaa riittää ihan niin paljon kuin vain jaksaa puurtaa, mutta täytyy olla onnellinen onnistumisista ja siitä, että kyllä tuo kehittyy.



Venlan kanssa tehtiin luoksetuloa tai siis oikeastaan vain tuota luvan odottamista. Ja seuraamista pysähdyksineen. Seuraa superkivasti, mutta pysähtyy kyllä kuin seinään ja istahtaa vielä taaksepäin, minkä vuoksi jää moneen kertaan askeleen taakse. Tehtiin loppuun vielä yhden askeleen seuruuta imulla ja kumma kyllä, tänään ulkona ei ahdistanut yhtään, vaikka kumarruin pikkukoiran päälle! Mutta hienosti keskittyy kyllä työntekoon, mitä nyt lehdet vähän häiritsi yhdessä seuruupätkässä. Autojen perään ei edes katseltu, vaude! :)

Elvin ensimmäisiin tokokokeisiin on reilu viikko aikaa! Liikkeiden välit ja tuo palkkaamattomuuskesto huolettavat, mutta näillä mennään. Treenataan kokeen jälkeen taas lisää. Tänä viikonloppuna puolestaan päästään Elvin kanssa tokokoulutukseen, katsotaan, mitä saadaan sieltä irti. Jos pääsee toivomaan, niin haluan ehdottomasti vinkkejä tuon ennakointiongelmiin tai ehkä noutoon. Venlan kanssa puolestaan tokoillaan tavoitteena loppukuun nuorten koirien tokoringin valintakoe. Joo, en oleta, että päästään mihinkään nuorten koirien tokorinkiin, mutta kukaan ei estä yrittämästä ja toimin itsekin paremmin, kun on jotain välitavoitteita. Plus että hieman elättelen toiveita, että sieltä saisi jotain pientä palautetta, miltä tuo meidän toiminta näyttää ;)

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä tutulta tuo treenikuvio, toinen tekee ja toinen metelöi ;) Meillä vanhemman westien kanssa treenatessa rallytokoa, käy pienempi (7kk) ihan kierroksilla. Tekee toki sen jälkeen itse kuin unelma, mutta vanhempaa tuntuu vähän häiritsevän ja pää kääntyilee seuruussa usein pienemmän metelin suuntaan :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs sen parempaa häiriötreeniä sanon mä ;)

      Poista