keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Eläinsairaalan reissu

Suoraan kopioitu eläinlääkärin kirjoittama teksti:

"Saga tuli lähetteellä jatkotutkimuksiin, koska se on kehittynyt hitaasti, on väsynyt ja lähettävä eläinlääkäri on yhtenä vaihtoehtodiagnoosina epäillyt portokavaalista shunttia.

Vatsaontelon ultraääni
Yleiskatsauksessa ei havaittu poikkeavaa, mutta maksan kaikki lohkot ovat pienikokoisia. Vastaavasti molemmat munuaiset ovat selvästi normaalia suuremmat, vajaat 6 cm pitkät ja kohtalaisesti pyöristyneet. Normaalisti maksaan virtaa verta valtimosta, mutta suurin osa kerätään suoliston alueelta ja tulee ns. porttalaskimon kautta maksaan, jossa veri puhdituu ja ravinteet kerätään talteen, jonka jälkeen porttalaskimo ja aorttaveri virtaavat maksalaskimoiden kautta pääonttolaskimoon.

Sagalla on yhteys ennen maksaa porttalaskimon ja pääonttolaskimon välillä, ns. ekstrahepaattinen portokavaalinen shuntti (portocaval shunt, extrahepatic). Osa verestä karkaa siitä pääonttolaskimoon eikä puhdistu. Myös muu maksan toiminta jää vajaaksi ja koira on normaalia heikompi vastustamaan tauteja ja stressitilanteita. Joillekin voi tulla epilepsiatyyppisiä kohtauksia.

Sagalle voisi yrittää kirurgista hoitoa ns. ameroidikonstriktorilla, joka sulkee shuntin hitaasti, jotta maksa ehtii sopeutua lisääntyneeseen verentuloon.

Komplikaatioina on mm. se, ettei konstriktoria teknisistä syistä saada asennettua, leikkauksen jälkeen tulee kouristuksia (1-2vrk sisällä, mutta yleensä jos on tullakseen, tulee jo heräämisvaiheessa) tai maksa ei pysty sopeutumaan lisääntyneeseen verentuloon. Lisäksi on huomioitava mahdollisuus ns. sekundaarishunttien olemassaoloon. Näitä ei näkynyt ultraäänessä, mutta ne voivat olla lähes mikroskooppisen pieniä. Kun maksashuntti suljetaan, ne saattavat vastaavasti aueta, jolloin leikkauksesta saatava hyöty voi olla rajallinen.

Koska kysymyksessä nuori koira, sille kannattaisi harkita leikkausyritystä.
Hinta-arvio noin 1500€
Lisäksi 3-4 verinäytekontrollia (paikallisella el. lääk. asemalla) ja yksi ultraäänijälkikontrolli (n.300€) 3-6kk leikkauksen jälkeen.

Toistaiseksi pitäisi syödä maksavikaisen ruokaa ja lisäksi olisi hyvä antaa laktuloosia (Levolac, Laktulos tai vastaava). Sopiva annos on suurin annos, joka ei aiheuta löysävatsaisuutta. Ohjeena voi käyttää lasten vastaavaa annosta. Laktuloosi vähentää kouristeluriskiä.

Sagalle varattu leikkausaika ke 15.6. klo 7:30. Ennen leikkausta syömättä vain 4-6 tuntia, koska pentu on herkkä verensokerin laskulle."

Kova oli tuomio ja ennuste on huono, mutta Sagan puolesta taistellaan. Mukava yllätys oli kuitenkin se, että tämänpäiväinen erikoisultra ei vaatinut mitään rauhoituksia (vaikka hoitaja luulikin kuorsaavan Sagan olevan rauhoitettu).

Onnellinen kaljumaha pääsi ultran jälkeen Een luokse kotiin.

5 kommenttia:

  1. Rapsuta Saagaa sieltä etujalkojen välistä rinnasta... sieltä mistä se niin kovasti tykkää. Terkkuja myös Moorelta pikku Ässälle. Olemme hengessä mukana ja pidämme peukkuja!

    VastaaPoista
  2. Yli vuoden vanha juttu, mutta tsemppiä ja hyvää jatkoa!

    VastaaPoista
  3. Heippa! Tästä teidän tapauksesta on jo aikaa, mutta haluaisin kysyä, että tehtiinkö diagnoosi pelkästään ultraäänellä, vai käytettiinkö myös tietokonetomografiaa? Minun pennun diagnoosi tietokonetomografian perusteella oli ekstrahepaattinen splenocavaalinen shuntti, ja shunttisuonen sulkemista suositellaan kirurgisesti. Minua on vaan jäänyt mietityttämään näiden muiden shunttisuonien mahdollisuus. Luin teidän tarinaanne eteenpäin, ja ilmeisesti teidän tapauksessanne suonia löytyi lisää? Tämän takia tahdonkin tietää, miten teillä tutkittiin. Kiitos paljon jos viitsit vastata :)

    VastaaPoista
  4. Hei! Toki tästä on hetki aikaa, mutta ei unohdu koskaan. Sagahan diagnosoitiin pelkällä ultraäänellä (ja sappihappotestillä) ja siltä löydettiin tuo yksi maksan ulkopuolinen shunttisuoni, joka leikkauksella suljettiin. Kontrollikäynnillä (laajassa ultrassa siis) todettiin, että holkki toimii ja shunttisuoni on saatu tukkoon. Arvot olivat kohentuneet leikkausta edeltävistä testeistä, mutta todettakoon, että samaan aikaan, kun Saga leikattiin, vaihdettiin ruokavalio myös maksavikaisen nappulaan. Tämän vuoksi kaikki tai suurin osa kohentuneista arvoista ja oireista saattoi olla pelkästään ruokavalion ansiota. Joka tapauksessa siis vaikka arvot olivat kohentuneet, ne eivät olleet ns. terveen koiran tasolla, minkä vuoksi ultrannut eläinlääkäri kertoi, että todennäköistä oli, että maksassa oli jo ennen leikkausta tai shunttisuonen sulkemisen jälkeen muodostunut maksan sisäisiä shunttaavia suonia. Nämä oltaisi voitu CT-kuvauksella löytää, mutta maksan sisäisille shunttisuonille ei voida tehdä mitään kirurgisesti, joten kuvaus ja löydöt olisivat olleet vain tiedoksi. Tuomioksi saatiin siis tieto siitä, että leikkauksella on ollut hidastava vaikutus, niin kuin monesti näissä tapauksissa. Kukaan ei tietenkään osannut tai voinut sanoa tai arvata kuinka hidastava. Elettiin päivä kerrallaan ja ylläpidettiin Sagan elämänlaatua parhaalla mahdollisella tavalla. Saga ei ollut missään elämänvaiheessaan sisäsiisti, sillä se joi vettä niin paljon, ettei yksinkertaisesti kyennyt pidättelemään. Välillä oli hyviä päiviä, välillä huonompia. Lopussa Saga oli ollut apea useamman viikon ja viimeistä päätöstä edeltävän viikon syönyt normaalisti, mutta oksentanut ihan jokaisen ateriansa. Muutamassa päivässä paino putosi useampia kiloja. Toki varmasti oltaisi voitu eläinlääkäreiden kanssa jotain keksiä ja pitkittää tilannetta kenties viikoilla, jopa kuukausilla. Tein kuitenkin vaikeimman päätökseni ja vein Sagan lopetettavaksi vuoden ja yhdeksän kuukauden iässä. Toivon todella teidän tarinalle onnellisempaa päätöstä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vastauksestasi. Ihan hirveää :( päätös oli varmasti oikea, hänellä ei ollut hyvä olla :(
    ennen Viikin eläinsairaalassa käyntiä olin varma, etten omaa koiraani leikauta sillä olin paljon lukenut erilaisia tarinoita jotka eivät olleet päättyneet hyvin. Yllätyin kuitenkin, kun eläinlääkäri antoi toivoa ja sanoi että jos leikkauksesta selviää niin voi elää normaalin elämän. Leikkauksessa on tietenkin omat riskinsä,ei välttämätt selviä siitä. Ja ilman leikkausta eliniästä ei osata sanoa. Maksanappuloilla ja duphalacilla olo on jo kohentunut selkeästi muttä siitäkään ei koskaan tiedä. En nyt tiedä onko kumpikaan vaihtoehto hyvä, mutta luultavasti riski otetaan ja leikkaukseen mennään ja toivotaan parasta. Täytyy vielä pyytää eläinlääkäriltä tarkempaa selvitystä onko muiden shunttisuonien mahdollisuus olemassa.

    Hyvää syksyn jatkoa teille!:)

    VastaaPoista