torstai 13. syyskuuta 2012

Fysioterapiaa

Elviira pääsi ensimmäistä kertaa Annakaisa Ventomäelle Kärkölään eli uudelle fyssarille hoitoon. Oireita olivat tosiaan siis kesällä alkaneet peitsaaminen aina kävellessä (ravi pysynyt kelvollisena, laukasta tullut jäykkää) ja välillä hihnalenkeillä poikittaminen eli takapää lähtee kulkemaan sivuttain menosuuntaan. Elvin kesäfyssarin, Marika Ruottisen, hoitama vasemman etupuolen täysjumikin oli toki huolena. Suurin pelko ja epäilys on ollut tätä uutta fyssariaikaa odotellessa lonkkien kunto.

Fyssari halusi ensi Elvin seisomaan suoraan. Tästä jo tehtiin huomio, että Elvin ranka on takapäässä hännästä lannerankaan vinossa. Toinen huomio oli sivuprofiilista katsottuna rangan mutka lapojen kohdalla, vaikka turkki hämääkin hienosti asian oikean laidan. (Ohessa ehkä selventävä piirros.)

Sitten fyssari alkoi työstää Elviä takapäästä eteenpäin. Takapäässä oli jumia lonkissa ja hännäntyvessä, vasemmalla edessä jumiutunut etuosa oli edelleen jumissa, eikä vasen etujalka tahtonut suoristua vaivattomasti eteenpäin. Fyssari totesi etupään olevan todennäköinen syypää peitsaamiseen, sillä jumiutunutta etujalkaa on helpompi käyttää suorana (eli  peitsissä nostaa jalka sivukautta eteen), eikä koukistaa niin kuin normaalissa kävelyssä. Takapäätä käsitellessään fyssarin ensimmäinen kysymys oli, onko Elvi leikkinyt jonkun sellaisen koiran kanssa, joka on saattanut ottaa sitä hännästä kiinni ja mieleen juolahti tietysti heti koko kesän jatkuneet jahtausleikit pihassa Tellervon kanssa, joka ei mistään muualta kiinni saa tai uskalla ottaa kuin hännästä. Toivottavasti siis onni onnettomuudessa ja poikittamisen sekä takapään jumiutumisen syy olisi vain tässä, että Telle on liian rajusti repinyt Elviiraa ja näinollenhan Ee tulee kyllä taas agikuntoon kuntoutuksen myötä. Fyssari oli sitä mieltä, että lonkissa ei edes välttämättä tarvitse olla mitään vikaa, sillä jos hännänjuuri/takapää on jumissa, ranka lähtee helposti vääntyilemään paremman asennon löytämiseksi.

Paljon metsälenkkeilyä vapaana, ovaalin jumppapallo päällä venyttelyä, tasapainotyynyillä painonsiirtoja ja tasapainoilua on luvassa pienissä pätkissä joka päivä seuraavan viiden viikon ajan, kunnes päästään uudestaan fyssarille ja katsotaan tilannetta, voidaanko kenties jo alkaa suunnittelemaan kevyttä paluuta agin pariin.

Onneksi sentään edes hieman parempia uutisia kuin mitä uskalsin odottaa, mutta voi että, Tellervo on rikkonut Elvin!

"Mitä? Häh? Ai minä vai?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti